Beriringan ke Syurga~

Sunday, December 25, 2011

Kehidupan adalah...

Berjalan tanpa henti, moga dikuatkan langkah kita dari sehari- kesehari..
Kehidupan bagaikan lautan yang terbentang luas, airnya kadang beralun deras dan terkadang tenang, maka manusia yang berlayar diatasnya harus melalui pelbagai halangan, persis angin yang kadang membuai halus dan mungkin akan tiba- tiba hadirnya ribut yang berputar- putar dahsyat hampir memusnahkan kapal dan seisinya.

Hidup juga bagaikan pentas lakonan, watak- wataknya ada pelbagai, ada yang baik bagai malaikat, bahkan yang jahat seperti syaitan.

Hidup penuh warna, ceria bagai pelangi yang indah, dan kadang diliputi duka yang kelabu.

Hidup bagai kanvas kosong tanpa palitan warna, manusialah yang bakal mewarnainya sendiri, hingga lukisan yang terhasil indah atau hanya menyakitkan mata. Allah, yang mengajarmu cara melukis lukisan yang indah, mengajarmu dalam manual, Al- Quran cara hidupmu yang terbaik dan seharusnya, atau engkau sengaja menjauh dari-NYA.

Hidup- mudah sahaja diumpamakan dengan pelbagai perkara.

Manusia sememangnya gemar menganalogikan kehidupan dengan apa yang dilihat secara realiti, apapun hidup itu disamakan, semuanya bisa jika itulah yang mampu membuat manusia sedar yang hidupnya didunia ini hanyalah sementara tidak kekal, bahkan terbentang pelbagai nikmat dan ujian.

Walaubagaimanapun hidup, walau apapun perjalanan yang harus kita tempuh, hidup adalah kehidupan, yang sekalipun kita tidak suka, itu adalah kehidupan kita. Sebuah persediaan menghadapi kematian, menempuh sebenar- benar kehidupan di masa hadapan, Pilihnya jalan yang terbaik, walaupun kita masih belajar mengenal erti hidup dari sehari ke sehari, ketika tersalah langkah, kembalilah meski kita terpaksa bermula dari awal semula, kerana selain dari hidup ini, kita tidak akan diberi peluang lagi.

Bagi saya – kehidupan bagai perpustakaan, terisi didalamnya ribuan buku, bagai simpang dan jalan kehidupan. Pilihlah yang terbaik bagi memandu kehidupanmu. Isilah dengan ilmu agar perjalanannya diisi ilmu dan bermanfaat kepada manusia lain.- NS

0 comments:

Powered by Blogger.
=)

Followers

Search This Blog

© Nessa Syahirah, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena