Beriringan ke Syurga~

Monday, September 22, 2008

cerita jepun:Nada Sou Sou~


Assalamualaikum..



cuti sem dah datang,rasa macam baru semalam saya mendaftar,lalui taaruf week,jadi pelajar baru,kelas,kuiz,mid term..tup-tup,sekarang saya dah dengan senang lenangnya ,boleh lepak depan komputer tanpa rasa bersalah dok ingat kat final.(walaupun hati asyik dok ingat kat result)

baru sekejap tadi saya selesai menonton sebuah filem jepun bertajuk:Nada Sou sou,yang sebenarnya,cerita ni dah banyak kali diulang tayang di Astro Kirana dan entah kenapa sebanyak kali itu jugalah saya langsung tak pernah tertarik nak tengok cerita tu.

boring punya pasal,buka tv,habis semua chanel saya selidiki,segala macam info saya takluk,akhirnya ,entah kenapa,cerita yang saya tak pernah tertarik nak tengok jadi pilihan utama,mana taknya,dari saya tengok jangan lupa lirik,konsert akhir Af5,dan beberapa lagi cerita yang langsung takkan menghilangkan boring saya,baik saya pilih cerita yang satu ini.walaupun saya tahu,kalau ada kakak saya mesti dia dah kata yang saya ni dah buang tebiat gamaknya~

yang penting ,cerita ni adalah cerita jepun yang paling buat saya tak kering gusi,eh,silap tak kering air mata(takdela sampai nangiss beriye..)selepas cerita 1 litle of tears.bukan niat saya nak kayakan kerajaan jepun dengan tolong promote cerita diorang,saya sekadar nak berkongsi satu cerita menarik~

kisah bermula dengan scene dua orang kanak-kanak seorang lelaki dan seorang perempuan yang sedang berjalan berpimpin tangan di tepi pantai,haipp..jangan fikir bukan,,dorang adik beradik la..cerita ni bukan love story ,tapi kisah tentang dua orang adik-beradik yang sangat menyentuh hati,jantung,ginjal sekali..huhu~


nak dijadikan cerita ,mak diorang --->MATI, tapi sebelum mati mak diorang sempat pesan kat si abang(yota) supaya jaga adik(kaoru) baik-baik.

cerita yang amat mencabar hati dan nurani,yota bekerja keras nak bagi duit kat kaoru,(diorang berpisah ,si adik tinggal dengan nenek kat tempat lain),segala macam kerja si abang buat,dan satu cita -cita si abang dari kecik ialah nak buka restoran,

satu hari,yota gembira sangat sebab adik dia nak balik tinggal dengan dia balik,kaoru dah berubah jadi seorang perempuan cantik ,lagi keras yota bekerja sebab nak sekolahkan adik dia pepandai,dan yang paling buat yota gembira sangat bila dapat tahu kaoru terpilih dapat masuk universiti.yota berlari satu pasar bagitau kat makcik-makcik kat pasar tu yang kaoru dia dapat masuk u..sampai sorang mak cik tegur si abang,"sape sebenarnya masuk u ni,ko ke adik ko..ha?"(hehe~dalam bahasa jepun la~)

malam tu,kaoru bagitau kat si abang yang dia nak tinggal kat rumah sendiri,seorang diri~si abang pun pelik,selama ni adik dia tak pernah cakap tentang ni,si abang akhirnya dengar desas desus yang si adik jumpa seorang lelaki pertengahan umur di satu kelab malam lama,jeng..jeng..jeng..


rupa=rupanya lelaki yang kaoru jumpa itu adalah bapanya~bermaksud yota dan kaoru bukan adik beradik.yota punya la mengamuk kat pak cik tu sebab bocorkan rahsia yang dia simpan sejak sekian lama~

endingnya memang sedih,yota mati sebab ada jangkitan kat paru-paru sebab terlalu kuat bekerja,sedihnya~kaoru,sampai dia tanya nenek dia,yota sebenarnya ke mana?



untuk synopsis lebih mendalam leh tengok ni..

In Japanese with English and Chinese Subtitles
Genre: Drama/Romance
Director: Nobuhiro Doi (Be With You)
Starring: Satoshi Tsumabuki, Masami NagasawaƩ
RunTime: 2 hrs
Released By: GV & Festive Films
Rating: PG
Official Website: www.festivefilms.com/nadsousou

Opening Day: 29 March 2007

Synopsis:


Orphan Yota (Satoshi Tsumabuki, WATERBOYS) is a hard-working 21-year-old who dreams of opening up his own restaurant. He has a little step-sister, Kaoru (Masami Nagasawa, CRYING OUT LOVE, IN THE CENTRE OF THE WORLD), who lives on an island off Okinawa but moves in with Yota to begin college on the mainland. Yota had promised their mother on her death bed to care for Kaoru at all cost- even at the expense of his relationship with his beautiful medical student girlfriend.

Movie Review:

Nada SouSou broke weekend box-office records when it was released last year in Japan, and became the No.1 film there in a short space of time. Yet as movie aficionados in Singapore know, success in Japanese theatres is not a predicator of success for Singaporean screens. Remember The Sinking of Japan?

The outlook of this movie was indeed promising. A stellar cast, not to mention beautiful and talented, splendid and picturesque scenes from both Okinawa and the mainland, some attempts at traditional elements and simple plot are all good ingredients for a film such as this. It even goes so far as to highlight areas that are not visibly seen in Japanese society – the problems of the poor as well as frictions between the ‘classes’.

Inspired by a true story and a song written by Ryoko Moriyama, Nada SouSou means ‘never ending tears’ in the Okinawan dialect. Yet, though engaging in a somewhat abortive Korean type tearjerker, this film fails to deliver its promises of never ending tears. The tears may have flowed freely for its thespians, but almost too rarely for its audiences and ends up as a mere mediocre effort. The second act seemed a tad too ponderous as the scriptwriters engaged too many subplots and issues, and fumbles in tying all the loose ends in the abrupt and quick final act.

This was all the more disappointing as the first act setup high expectations for Nada – smooth, reflective and emotional flashbacks intertwined with the present day, which was artfully sequenced and directed. The true hero of the show is definitely good guy Yota, played by the charming and versatile Satoshi Tsumabuki (Water Boys, Spring Snow). He alone can be a reason for watching Nada.

Nonetheless, hero or not, Yota could not save the film from mediocrity. His life, tragic until the end, all the more proves that nice guys do finish last. And this robs you from properly enjoying this film, which would have been an otherwise sensitive, intimate and reflective tale.


last sekali ada scene yota dengan kaoru masa kecil kat tepi pantai..

"Nee nee,(panggilan untuk abang kot) dah besar nanti saya nak kahwin dengan abang"

"ish..mana boleh"

"kenapa?"


"kamu tak tahu ke"

"kenapa?"

"Adik beradik tak boleh kahwin.."

"kenapa?"

"Abang tak tahu.."

"Nee nee.."

"Tak boleh.."

p/s:nak tgk ,tgk lepas raya,skarang masa untuk cari lailatulqadar,ok?

2 comments:

imtiaz sofea said...

hoho...bagus2x...boleh jadi barisan pelakong nipong plk pah ni...heheh...

klu citer ttg kbsaran Allah lg bagus kot.Bnyak sket saham kat akhirat nt...

nessa syahirah said...

tau dah....mesti kena punye..kehkeh..

time tu takde cite pasal tu,boring sgt,tgk je la..huhu~

Powered by Blogger.
=)

Followers

Search This Blog

© Nessa Syahirah, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena