Beriringan ke Syurga~

Tuesday, March 22, 2011

Let’s make dumpling a.k.a karipap rebus.






Salam.

Apalah mimpi hari ni nak post resepi pulak, biasalah, bila dah sorang- sorang kat rumah, habis semua resepi dalam youtube yang best2 rasa nak cuba, asalkan bahan- bahannya cukup dalam peti sejuk dan cabinet tu, jalanlah~ tipulah kalau zaman- zaman siber ni orang kata tak tahu nak blaja masak dengan siapa, mak jauh, duduk asrama dan segala bagai, klik je mr youtube, masakan macam- macam bangsa boleh tengok, siap tunjuk yang perfect punya lagi, siap dari first step sampailah dan nak ngap dalam mulut tu, semuanya ada, jadi umur pun dah tua, jadi rajin- rajinkanlah diri ni blaja masak, ayat tuju kat diri sendiri ni.

Dulu selalu bagi alasan, budak asrama..biasalah kalau tak pandai masak, tapi apa salahnya meningkatkan prestasi diri ni kan, asyik tahu yang masakan melayu je, apa kata test yang western punya pulak ke..chinese ke.

Mula rasa nak makan dumpling bila bulan ramadhan lepas petang- petang je tengok cite rasa halal orient, yang pengacaranya farah yang ayu je dah bertudung skarang ni, waktu dia pergi Taiwan, kebanyakkan rumah yang dia pergi tuan rumah akan ajar cara nak buat dumpling, biasalah, bulan puasa, semua benda rasa nak makan.=)

Tak susah rupanyan nak buat dumpling ni, macam nak buat karipap je, Cuma intinya lain sikit, guna daging cincang, sayur kobis, daun bawang, garam, sos tiram, kicap, dan masuk sikit lada hitam, nak masuk gula sikit pun okey, gau- gaul dan jadilah intinya.

Sos dia tersangatlah mudah, kicap, campur cuka, campur cili sikit.suka hatilah nak banyak mana, tapi saya lebih suka makan begitu saja, sebab lidah melayu ni takleh terima lah kicap campur cuka camtu.huhu.

Buat doh pulak, senang sangat, campur tepung dengan air, garam sikit, gaullah sampai tepung tak lekat kat tangan dah.okeh!

dumpling ni cara saya, kalau nak tersangat- sangat perfect boleh tengok kat sini.

Cumanya kalau tengok kat youtube diorang kebanyakkan guna daging yang tak halal lah(pork), tapi kalau yang melayu ni tak tahu tak buat guna daging yang macam mana, memang saja je la kan.

Malas cakap banyak, nak tunjuk gambar dumpling yang tangan sendiri buat tak ingat pulak nak tangkap gambar kan,jadi tunjuk je la gambar yang ambil kat cik google ni.(blogger lain jangan tiru sebab nanti orang tak caye yang kamu memang masak benda alah ni=))

Video pun youtube punya.



Huhu~entri saje2 , bila takmo tengok blog sepi- sepian camni.

2 comments:

Cik Syafika said...

Dumpling ni rebus or goreng??

nessa syahirah said...

Goreng dulu dengan minyak yg sangat sedikit, pastu masuk air ^_^.kiranya dia akan jd keras dibawah dan lmbut kat atas.=)

Powered by Blogger.
=)

Followers

Search This Blog

© Nessa Syahirah, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena